04 Arbeid & Economie

Werk staat bij ons voorop. Iedereen verdient een eerlijke kans op goed werk en een rechtvaardig inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect en tot deelname aan de samenleving. Met werk zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun talenten te ontwikkelen. Betaald werk geeft structuur en zelfvertrouwen. Loon is essentieel anders dan een uitkering krijgen. De PvdA wil zoveel mogelijk inwoners steunen naar betaald werk. Waar nodig wordt begeleiding voor langere termijn ingezet en wordt er op een creatieve wijze gebruik gemaakt van mogelijkheden die er zijn vanuit bestaande regelingen.

Dit betekent ook een inclusief beleid bij gemeentelijke diensten en goede arbeidsvoorwaarden en begeleiding van medewerkers die werken bij bedrijven waar de gemeente diensten inkoopt.

Onze keuzes

➤ Als iemand om welke reden dan ook niet de stap naar betaald werk kan zetten, is het streven dat hij of zij naar eigen vermogen zo ver mogelijk op de participatieladder komt. Dat kan met nieuw beschut werk, een basisbaan of werk in de publieke sector.
➤ Bij werk hoort loon. Zodra er productie wordt gemaakt, hoort er een inkomen tegenover te staan.
➤ Arbeidsmatige dagbesteding is een opstap in de richting van regulier betaald werk.
➤ We zetten arbeidsmatige dagbesteding om naar Nieuwe Beschut(te) Werk(plekken).
➤ We vinden vrijwilligerswerk waardevol, maar geen volwaardig alternatief voor betaald werk. Onder het motto ‘vrijwilligerswerk is goed genoeg’ zijn veel mensen in de steek gelaten.
➤ Als mensen in een participatie-/re-integratietraject zitten, hebben we aandacht voor achterliggende problematiek, zoals schulden, scheiding en mentale blokkades. We lossen deze problemen zoveel mogelijk op, zodat deze mensen op een normale manier aan het werk kunnen.
➤ Om mensen perspectief te bieden willen we in onze gemeente maximaal gebruik maken van de mogelijkheden van de Participatiewet. Dit doen we door mensen, die buiten de regels vallen (tijdelijk) te helpen aan voldoende inkomen, en door gebruik te maken van de mogelijkheid om verplichtingen, die de wet mensen oplegt, (tijdelijk) buiten werking te stellen als dat mensen in hun individuele situatie helpt.
➤ We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpen èn aan het werk houden. Daar is samenwerking tussen gemeenten, onderwijs en werkgevers voor nodig.
➤ Werkgevers laten we zien wat ze voor hun medewerkers kunnen betekenen in het kader van zaken als laaggeletterdheid, schulden- en armoedeproblematiek, en waar ze daarvoor terecht kunnen. De gemeente gaat werkgevers beter ondersteunen bij het arbeidsfit houden van hun medewerkers.

Mensen, die kunnen werken, maar door omstandigheden zijn aangewezen op bijstand worden respectvol behandeld. Alle ondersteuning vanuit de gemeente om mensen weer aan het werk te krijgen, is maatwerk!
Flexibilisering heeft ertoe bijgedragen dat mensen vaker werken op basis van tijdelijke contracten en er steeds meer (gedwongen) zzp’ers zijn. Vaste arbeidscontracten en een

fatsoenlijk loon zijn en blijven onze uitgangspunten. Ook willen we dat de gemeente Lochem dit van haar leveranciers verlangt.

We blijven mensen scholen, begeleiden hen naar werk en creëren in samenwerking met het bedrijfsleven nieuwe functies. Jobcarving is één van de methoden waarmee we dat voor elkaar krijgen. Door verschillende taken uit verschillende functies samen te brengen in één takenpakket kan een functie gecreëerd worden die past bij iemands mogelijkheden. Zo helpen we bedrijven en gemeentelijke instellingen om invulling te geven aan de Participatiewet. Daarnaast houden we voor onze gemeente beschut werk in stand voor mensen die niet in aanmerking kunnen komen voor een plek op de reguliere arbeidsmarkt. Dat kunnen wij in onze gemeente niet alleen, daartoe moeten wij de krachten bundelen met bedrijven en vakorganisaties en samenwerking blijven zoeken binnen de Stedendriehoek.

Onze keuzes

➤ De bijstand is een solide vangnet waar mensen als het nodig is gebruik van kunnen maken.
➤ Er zijn heldere regels voor het krijgen van een uitkering, waarbij de gemeente de uitkeringsgerechtigde activeert en actief begeleidt naar werk.

➤ Mensen met een uitkering worden vanaf het eerste moment begeleid naar werk.
➤ Er is sprake van (regionale) samenwerking tussen overheid, onderwijs en (lokaal) bedrijfsleven om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten;
➤ Wij maken afspraken met onderwijsinstellingen en creëren zo kansen in sectoren waar de vraag naar medewerkers groot is, zoals ICT en techniek;

➤ De gemeente Lochem creëert garantiebanen voor mensen met een arbeidsbeperking conform de afspraken die hier landelijk over gemaakt zijn;
➤Er blijft beschut werk bestaan voor mensen die geen kans hebben op een betaalde baan waarmee ze een eigen bestaan kunnen opbouwen;

Economie en toerisme

De samenleving heeft zich veerkrachtig getoond na de Coronapandemie om weer op het oude niveau terug te keren. De PvdA wil die veerkracht ondersteunen.
Samenwerken met diverse partijen in deze sector is essentieel om als gemeente aantrekkelijk te blijven voor onze eigen bewoners en bezoekers.

Detailhandel, Horeca en Cultuur

We ondersteunen detailhandel, horeca en culturele sector om de binnenstad levendig te houden en de kernen leefbaar. We vinden het belangrijk dat in elke kern er minimaal een supermarkt is. Het bestrijden van leegstand blijft een opgave, waarbij we vernieuwende concepten niet schuwen.

Onze keuzes

➤ Bij winkelgebieden zorgen we voor goede fietsenstalling, elektrische oplaadpunten voor e-bikes en veilige fietsroutes.
➤ Het winkelgebied in het centrum van Lochem blijft autoluw.
➤ Parkeren doen we aan de rand van het kernwinkelgebied met voldoende parkeer- en oplaadvoorzieningen.

➤ De inrichting van de openbare ruimte is groen en aantrekkelijk en we houden het schoon. 16

➤ Panden die leeg staan krijgen een nieuwe bestemming die past in de omgeving en we zorgen ervoor dat huisjesmelkers of dubieuze ondernemers geen voet aan de grond krijgen. ➤ We maken met onze ondernemers afspraken over branchering om te voorkomen dat het winkel- en horeca-aanbod te eenzijdig wordt.

➤ We stimuleren de ontwikkeling van kleinschalige woon-en werkruimtes ten behoeve van nieuwe werkgelegenheid (startups) op plekken waar bestaande winkels wegvallen.

Toerisme

Onze regio is al jaren zeer aantrekkelijk voor toeristen, mede vanwege de goede balans met andere sectoren. De leefbaarheid en de economische betekenis van het toerisme voor de gemeente, inwoners en de ondernemers moet goed worden bewaakt.

Onze keuzes

➤ We houden onze toeristische trekpleisters levendig en aantrekkelijk.
➤ We betrekken inwoners over de betekenis van het toerisme voor hun regio of kern en staan open voor nieuwe ideeën.
➤ We ondersteunen de kleinschalige- en natuurcampings.
➤ We staan het opkopen van campings ten behoeve van dure vakantieparken niet toe.
➤ We verbeteren fiets en wandelroutes en parkeergelegenheden aan de randen van onze natuur.

Agrarisch

De agrarische sector staat voor grote transities. Reductie van stikstofuitstoot, verkleinen van de veestapel en meer biologische landbouw komen op ons af. Dat vraagt om compenserende maatregelen, uitruilen en uitkopen van boerenbedrijven, verdergaande innovatie en soms ook andere bedrijfsmodellen.

Onze keuzes

➤ We zijn in gesprek met de agrarische sector, weten wat er leeft en stimuleren agrariërs en bedrijven die actief (innovatief) met de toekomst aan de slag gaan.
➤ We steunen de agrarische sector in de transitie van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten.

➤ We zijn voor een natuur inclusieve landbouw en steunen boeren die met hun gewassen de biodiversiteit en natuur versterken actief, bijvoorbeeld door middel van vergunningen. ➤ De gemeente werkt met de provincie samen bij de uitkoop van topvervuilers onder de intensieve veehouderij vlakbij en in onze natuurgebieden.

➤ De gemeente geeft het goede voorbeeld, door lokaal geproduceerde duurzame producten te kopen en gebruiken, waar mogelijk Fairtrade en tegen een eerlijke prijs

MKB-bedrijven

Essentieel voor ons maatschappelijke toekomstige verdienvermogen zijn krachtige MKB-bedrijven zoals in de maakindustrie. Deze bedrijven zijn van harte welkom in onze gemeente.

Onze keuzes

➤ Nieuwe bedrijven worden bij komst in onze gemeente maximaal gefaciliteerd. We zorgen voor korte procedures en maximale ontzorging.

➤ Nieuwe bedrijfsgebouwen zijn duurzaam en geschikt voor productie van zonne-energie ➤ Er zijn voldoende betaalbare woningen beschikbaar voor personeel dat in de omgeving van zijn/haar werkplek wil wonen.
➤ We zorgen voor een aantrekkelijk vestigingsklimaat met goed openbaar vervoer, scholen en een bruisend verenigingsleven.

Martine Willems

Martine Willems

Ik ben Martine, 46  jaar, getrouwd met Bart en moeder van 3 dochters. Ik ben opgegroeid in Holten en heb op veel verschillende plekken in binnen en buitenland gewoond, maar sinds 2008 woon ik met veel plezier in Lochem!  In het dagelijks leven draag ik bij om de wereld van werk mooier te maken. In

Meer over Martine Willems