Samen leven en goed wonen
Verkiezingsprogramma

Samen leven en goed wonen

We gaan meer betaalbare koop- en huurhuizen bouwen voor mensen met een sociale- of economische binding met Lochem en zorgen dat de doorstroom van woningen op gang komt. We zorgen voor nieuwe wooninitiatieven zoals tiny houses zodat er snel meer woningen komen en we voeren een zelfbewoningsplicht in. Lochems is een groene gemeente waar jong en oud kunnen wonen in een fijne buurt waar we samen leven en goed wonen.

De leefbaarheid in onze gemeente staat op een hoog peil vanwege de ruime en groene woonomgeving, de aanwezigheid van veel voorzieningen en het hebben van divers werk.

Inwoners kunnen invloed uitoefenen op dorpsplannen en burgerinitiatieven. Daardoor voelen zij zich verbonden met de lokale samenleving, doen mee aan het verenigingsleven en verrichten veel vrijwilligerswerk. De gemeente is dienend en faciliterend aan de gemeenschap.

Cultuur is belangrijk voor de leefbaarheid in buurten en kernen. Denk aan bibliotheken, schouwburg, musea, maar ook aan actieve vormen als cultuureducatie en muziekonderwijs. Wij staan voor een open en diverse samenleving, waarin iedereen zich naar wens kan ontplooien. De PvdA vindt het belangrijk dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar blijven voor mensen met een smalle beurs.

Samen leven en goed wonen

Onze keuzes:

Leefbaarheid

  • De leefbaarheid en de levendigheid van de binnenstad van Lochem en de andere kernen krijgen een stevige impuls;
  • Participatie van bewoners bij gemeentelijke planvorming wordt naar een hoger niveau getild om beter aan te sluiten bij de wensen en behoeften. Geïnspireerd door mooie voorbeelden in het land, gaan wij de bewonersdeal introduceren. En die gaat verder dan de huidige grondadoptieregeling, waarbij inwoners voor hun deur een stukje groen mogen onderhouden.
  • Kennen en gekend worden. In iedere kern komt een mogelijkheid om samen met contactambtenaren over de leefbaarheid uit te wisselen. Bewoners kunnen er terecht met vragen en buurtinitiatieven krijgen er ondersteuning.
  • Straten, stoepen en voorzieningen zijn toegankelijk voor iedereen, ook als je een handicap hebt. Wij streven er naar de best toegankelijke gemeente van Nederland te worden.
  • Om dit te kunnen realiseren en om aan nieuwe initiatieven en evenementen ruimte te geven, willen wij hiervoor een stimuleringsbudget beschikbaar stellen.

Openbare ruimte

De openbare ruimte is superbelangrijk. Het is het gebied waar je fietst of wandelt, sport, speelt en contacten maakt. Daarom dient de openbare ruimte goed onderhouden, schoon en veilig te zijn, met speciale aandacht voor kinderen.  

  • Elke kern is voetganger- en fietsvriendelijk en de maximumsnelheid wordt 30 km.
  • De ecologische diversiteit wordt versterkt door meer variatie van natuurelementen zoals water, boomsoorten, struiken en water.
  • Echt overbodige (tegel) verharding gaan we verwijderen. En er mag wat kunst in de openbare ruimte.
  • De gemeente gebruikt en beschermt de natuurlijke waarde van de eigen gronden en de eigen bermen en stroken. Er wordt goed samengewerkt met diverse maatschappelijke organisaties.
  • Verloedering van de openbare ruimte gaan we tegen: stoeptegels recht leggen, hondenpoep en zwerfafval opruimen, nette afvalbakjes in de parkjes.
  • Kinderen kunnen veilig en onbezorgd spelen in de openbare ruimte. Op- of naast het schoolplein zwerven geen lege drugszakjes rond.

Voorzieningen

De gemeente heeft een mooi aanbod aan openbare voorzieningen, van zwembaden, sportvelden, sporthallen, buurthuizen, bibliotheek tot schouwburg en musea. 

Het overeind houden, veelal met vrijwilligers, blijft cruciaal. 

Er verdwijnen ook voorzieningen, zoals supermarkten uit kleine kernen of een aantal pinautomaten. In een vergrijzende gemeenschap als Lochem is dit een zorgelijke ontwikkeling. Wij willen deze trend stoppen en omdraaien.

Voor de jeugd is het aanbod aan voorzieningen in onze gemeente karig. Daarom moet jongerenwerk, anders dan nu, gericht zijn op alle kernen. We willen in gesprek met jongeren in elke kern, om te horen wat zij missen en graag willen.

  • Uitvoerend jongerenwerk in alle kernen gericht op de leeftijd 10 tot en met 16 jaar. In gesprek met jeugd in alle kernen. Luisteren naar hun wensen en geld steken in de uitvoering
  • Investeren in culturele voorzieningen die een bijdrage leveren aan diversiteit en de leefbaar- en aantrekkelijkheid van een buurt of kern;
  • Waar die behoefte blijkt, ondersteunen we de kernen om winkels in stand te houden of te realiseren.

Wonen

Wonen is een levensbehoefte en doe je in een buurt of wijk, kern of stad en altijd samen met anderen. Maar dan moet die woning wel gebouwd worden, vooral voor mensen met de smallere beurs. 

De PvdA wil dat de gemeente weer echt regie neemt op de woningmarkt. Door grondprijzen laag te houden en aan de slag te gaan met eigentijdse bouwmethodes, zodat er weer grootschalig en betaalbaar gebouwd kan gaan worden. Als dat nodig is wil de PvdA nog verder gaan, bijvoorbeeld door te werken met erfpacht, antispeculatie-afspraken, en mensen met een sociale en/of economische binding voorrang geven.

  • Sociaal, betaalbaar en duurzaam wonen. We zorgen ervoor dat marktpartijen tot sociale keuzes komen. Daarvoor zetten we lokale instrumenten als bestemmingsplannen, woonvisie en huisvestingsverordening in. Zo stellen we voorwaarden aan wat ervoor wie in onze gemeente wordt gebouwd.
  • We zetten het instrument in van de “doelgroepenverordening”. Hiermee leggen we vast hoe lang sociale en middel dure huurwoningen behouden blijven als betaalbare huisvesting.  Wij stellen de instandhoudingstermijn op minimaal 25 jaar. Bovendien leggen we in deze verordening vast voor welke inkomensgroepen de huur- en koopwoningen bedoeld zijn. Dit voorkomt dat hoge inkomens de woningen huren/kopen en starters en middeninkomens alsnog geen woning kunnen krijgen.
  • We willen voorkomen dat projectontwikkelaars veel geld verdienen aan de woningnood. Daarom geven w alleen een vergunning af als aan onze sociale eisen wordt voldaan.
  • Om speculatie te voorkomen voeren we bij nieuwbouwwoningen in onze gemeente een zelfbewoningsplicht in. Hiermee voorkomen we dat koopwoningen worden verhuurd of doorverkocht voor de maximale winst.

Een fijne en leefbare buurt

  • We streven naar wijken met een divers woningaanbod.
  • We hanteren een leegstandsverordening. Hiermee gaan we leegstand tegen en zorgen dat alle gebouwen in onze gemeente gebruikt worden.
  • Elke wijk wordt aangesloten op het openbaar vervoernetwerk en we zorgen voor goede bereikbaarheid van voorzieningen.

Gericht bouwen

  • We stimuleren de doorstroom van ouderen naar kleinere woningen en zorgen ervoor dat zij in hun eigen kern oud kunnen worden. We bouwen hiervoor levensloopbestendige woningen.
  • We geven voorrang aan jongeren en starters en mensen met een lokale binding.
  • We bieden ruimte aan “experimenteel bouwen”, zoals tijdelijke noodwoningbouw en het ombouwen van bedrijfswoningen.
  • Met de coöperaties Viverion en IJsseldalwonen willen wij ambitieuze afspraken maken over extra nieuwbouw voor huurders en woningzoekenden, verduurzaming en modernisering van het woningaanbod.

Sport en bewegen

Het belang van actief bewegen en sporten om gezond te worden of te blijven staat niet meer ter discussie, net als het belang van cultuur voor de samenleving. Sport en cultuur zijn echter meer. Ze verbinden en geven mensen structuur in hun sociale contacten. 

Sport verbinden met onderwijs en welzijn

Sport leert kinderen om te gaan met winnen en verliezen, samenwerken en met emoties. 

  • Elke basisschool moet een vakleerkracht bewegingsonderwijs hebben en elke leerling moet minimaal twee uur per week kunnen gymmen. Want jong geleerd is oud gedaan. We leggen hiermee niet alleen de basis voor goed beweegonderwijs, maar verminderen ook de druk op leraren in het onderwijs.
  • Inzet van buurtsportcoach en basisbanen om sport en bewegen tot in alle kernen en buurten te introduceren Vitale en toekomstbestendige verenigingen zijn hiervoor nodig.
  • We kiezen voor nieuwe vormen van samenwerking, bijvoorbeeld het sportieve buurthuis of sportpark.
  • Ook als je een fysieke of geestelijke handicap hebt, moet je kunnen sporten en bewegen.
  • We vinden dat ieder kind een zwemdiploma moet kunnen halen
  • Sportverenigingen moeten op ondersteuning en advies van de gemeente kunnen rekenen. De Sportraad is daarin van grote waarde.
  • Op backoffice- en bestuurlijk niveau stimuleren we bundeling en het centraal bieden van ondersteuning en faciliteiten. Waar samen kan, samendoen. 
  • We stimuleren en investeren waar zinvol in voorzieningen voor individuele sport en recreatie. Denk daarbij aan wandel-, hardloop en mountainbikeroutes in de open lucht, maar ook buitenfitness of yoga in de parken.
  • We helpen de sportverenigingen bij het verduurzamen van hun accommodaties met zachte leningen.

Cultuur

Cultuur in al zijn verschijningsvormen draagt bij aan de leefbaarheid. En net als de samenleving is de cultuursector inclusief, zonder onderscheid des persoons. Iedereen moet kunnen genieten van kunst en cultuur. Voor de PvdA is het belangrijk dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en dat elke cultuuruiting van waarde is. 

De coronacrisis heeft de culturele sector onevenredig hard geraakt. De PvdA steunt de culturele en creatieve sector en hanteert de Fair Practice Code voor een eerlijke beloning. 

  • We zijn voor behoud van bereikbare, betaalbare en toegankelijke culturele voorzieningen zoals de schouwburg in Lochem en bibliotheek, toneel en muziek / harmonie in de stad en de kernen.
  • Bibliotheken zijn laagdrempelige ontmoetings- en leerplaatsen. Dat betekent dat in alle dorpskernen een bibliotheekfunctie aanwezig is, waarmee een bijdrage wordt geleverd aan de bestrijding van analfabetisme en laaggeletterdheid. Het zou fijn zijn als er allerlei vormen van informatie te vinden zijn en er permanent open wifi-verbindingen zijn.
  • Cultureel erfgoed beschermen en behouden we.
  • Mensen met een beperking krijgen makkelijk toegang tot kunst en cultuur, bijvoorbeeld met rolstoelvriendelijke theater en musea.
  • We investeren in kunst op straat en op de pleinen.

Deel dit