Welzijnscoördinatoren, alleen voor de dorpen of ook voor de stad Lochem?

Door Martine Willems op 14 oktober 2024

Kent u de welzijnscoördinator? Heel goed mogelijk dat als u in Lochem, in Epse of Laren woont u hier nog nooit van gehoord heeft, maar tijdens de evaluatie is naar voren gekomen dat in de andere dorpen van onze gemeente de welzijnscoördinator wordt ervaren als een groot succes! De welzijnscoördinatoren zijn de verbinders in de dorpen die met name oudere mensen op een laagdrempelige manier helpen met het organiseren van activiteiten en hulp. Een mooie manier om naar elkaar om te kijken, maar wie kijkt er om naar de welzijnscoördinatoren? Want tijdens de kwalitatieve evaluatie die de gemeente Lochem heeft gedaan is gebleken dat zij niet in dienst kunnen komen bij de dorpsraad of de gemeente Lochem waardoor zij al jaren ingeschreven zijn als ZZP-er. Met de informatie die het college gedeeld heeft met de raad is gebleken dat het om schijnzelfstandigheid gaat en dat is verboden.

Daarom brachten GroenLinks PvdA samen met VVD een motie in, om illegaal werkgeverschap tegen te gaan. Wij vinden dat mensen die in opdracht van onze gemeente werken zeker moeten zijn van goed werkgeverschap en dat er inhoudelijk per kern naar de invulling van de rol gekeken kan worden, dat kan prima samen gaan. Er was echter weinig animo vanuit het college en de rest van de gemeenteraad om illegaal werkgeverschap tegen te gaan. De wethouder gaf aan dat alles goed regelen voor 1 januari 2025 te beperkend is, er is meer tijd nodig. Best bijzonder als je bedenkt dat de wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) die schijnzelfstandigheid tegen gaat, al sinds 2016 van kracht is en de pilot met de welzijnscoördinator gestart is in 2017. Hoeveel tijd heeft het college nodig om het werkgeverschap goed te regelen? Vanaf 1 januari 2025 gaat er gehandhaafdworden door de Belastingdienst en daarmee lopen de welzijnscoördinatoren en de dorpsraden een groot financieel risico. Zij kunnen namelijk met terugwerkende kracht forse sancties krijgen. Dat is geen goed werkgeverschap en ook neemt de gemeente Lochem daarin niet ter harte dat zij een voorbeeldfunctie heeft. Waarom zou je als gemeente die voorbeeldfunctie niet pakken en je niet aan de wet houden?

Daarnaast hebben wij een motie en amendement ingediend om te kijken hoe het verder moet met de uitbreiding van de welzijnscoördinatoren. Zoals u in de krant heeft gelezen komen er forse bezuinigingen aan, het is daarom goed om te meten wat het preventieve effect is voordat we uit gaan breiden. De verwachting is positief, mocht dat niet zo zijn, dan moeten we met de kadernota een goede afweging maken in hoeverre de uitbreiding gerealiseerd kan worden en als het wel positief uitpakt, dan is het niet meer dan logisch om in de stad Lochem ook een welzijnscoördinator in te zetten. Want ook de mensen in de stad Lochem verdienen iemand die naar hun omkijkt!

Martine Willems

Martine Willems

Ik ben Martine, 46  jaar, getrouwd met Bart en moeder van 3 dochters. Ik ben opgegroeid in Holten en heb op veel verschillende plekken in binnen en buitenland gewoond, maar sinds 2008 woon ik met veel plezier in Lochem!  In het dagelijks leven draag ik bij om de wereld van werk mooier te maken. In

Meer over Martine Willems