Door Jos Israel op 14 juli 2015

Het Stadshuus

 

Tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie is de voortgang van het Stadshuus besproken.

Na een bijzonder moeilijk zgn. ‘Technisch Beraad’ en een wat beter ‘Ronde Tafel Gesprek’ voorafgaand aan de raadvergadering was de PvdA positief verrast met de inzet van het college. Het college kiest namelijk voor het Stadshuus, al moet er nog een hoop werk verzet worden.

De PvdA is daar blij mee. De volgende stap richting een definitief Stadshuus. We vinden het bijzonder lovenswaardig dat ondanks alle strubbelingen tussen gemeente en Stadshuus de vele vrijwilligers van dit prachtige burgerinitiatief hun schouders er onder blijven zetten. Dat zegt wat over de kracht van dit initiatief. Veel respect voor de mensen die zo in dit burgerinitiatief geloven dat zij, indien nodig, ook met eigen geld het Stadshuus een succes willen laten worden.

Ook complimenten voor college en ambtenaren. Wij zien een omslag van aanvankelijk forse tegenzin naar meewerken. We hopen dat de samenwerking lopende dit proces nog verder gaat verbeteren. Niet in problemen denken en elkaar van afstand beoordelen, maar krachten bundelen, elkaar helpen om samen dit burgerinitiatief verder te krijgen.

Nu het perspectief van het burgerinitiatief groeit, horen wij dat culturele en maatschappelijke instellingen zich langjarig willen verbinden aan het Stadshuus. Stichting Welzijn Lochem wil graag een deel van de kelder huren voor jongerenwerk. De Muzehof wil af van haar zwervende bestaan en een vaste plek vinden in het Stadshuus. Geweldig! Geweldig omdat dit het burgerinitiatief verder zal verankeren in de stad en dit ook de exploitatie een goede basis zal geven. Dat vraagt echter ook investeringen en daarvoor is commitment op de middellange termijn noodzakelijk. De PvdA zegt vanuit vertrouwen; doen!

Zijn er nog twijfels? Ja, helaas. Daar waar de PvdA vanuit vertrouwen de volgende stap wil zetten, zijn wij geconfronteerd met een amendement van D’66, CDA, Gemeentebelangen en VVD. Daar worden weer stevige nieuwe kaders gesteld. Dat vinden wij zeer onverstandig. Het belast onnodig het proces. Juist in een fase dat er nu nog vele onduidelijkheden zijn en er juist buiten kaders gedacht moet kunnen worden. Ook onverstandig omdat extra kaders eerder bij het Stadshuus, maar ook bij de Schouwburg niet succesvol zijn gebleken. Hebben de coalitiepartijen daar dan niets van geleerd? Maar het voelt ook niet eerlijk. Waarom zouden er in de stad Lochem zwaardere eisen gelden voor het Stadshuus dan in een van onze prachtige dorpen voor een dorpsaccommodatie?

Tot slot hebben wij tijdens de raadsvergadering een oproep gedaan. “College en Stadshuus, ga vooral door. Zoek de verbinding, maak gebruik van elkaars kennis en kracht en maakt dit geweldige burgerinitiatief samen tot een succes! Laat vertrouwen en vervolgens loslaten in vertrouwen het motto zijn!

Jos Israel

Gemeenteraadslid PvdA Lochem

Jos Israel

Jos Israel

Mijn naam is Jos Israel, ik ben 54 jaar, getrouwd met Anita, vader van David, Esther en Sophie en ik woon in Epse. Vanuit mijn sport, korfbal ben ik actief betrokken geraakt als vrijwilliger bij het verenigingsleven en de inzet van vrijwilligers erg gaan waarderen. Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is en

Meer over Jos Israel