40 euro meer betalen en nog beter je afval scheiden

Door Jos Israel op 10 november 2019

Zo niet, dan gaat u zeker 60 euro meer betalen per jaar. En dat terwijl er op papier steeds minder restafval is, hier lijkt iets niet te kloppen. Het programma ‘Kassa‘ heeft daar gisteren een prima item over gemaakt.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken die zorgen voor een hoog afvaltarief. Bijvoorbeeld, het restafval dat in de ‘plasticbak’ verdwijnt, vervuiling van de afvalstroom kost namelijk geld. In Lochem is het plastic voor 30% vervuild met restafval. Maar ook het inzamelen van een ‘Best-tas’ kost  €6,50, die u via het afvaltarief betaalt, dat moet slimmer en goedkoper kunnen.

Er moet een goede balans zijn tussen het betaalbaar houden, service voor u als inwoner en duurzaamheid. De vraag is of de huidige manier van afval inzamelen de juiste balans kan bieden. Als wij niets doen, gaat het van kwaad tot erger. Nog duurder, minder service. Een deel van de oplossing zit bij de producenten, die moeten ervoor zorgen dat er minder afval in omloop komt, dat helpt pas echt, maar dat lossen we hier in de Lochemse politiek niet op ;-).

In andere gemeenten, zoals ‘Rijssen-Holten’ lukt het wel om betaalbaar en met de juiste service afval te scheiden, daarom zal de PvdA morgen in de raad het initiatief nemen om de GroenLinks wethouder in de ‘actiestand’ te zetten. We vragen om een onderzoek hoe het in Lochem niet alleen duurzaam, maar ook goedkoper en met meer service kan. Zodat u er zeker van kunt zijn dat u niet twee keer de rekening betaalt voor het netjes scheiden van uw afval en we de juiste keuzes voor de toekomst kunnen maken.

Jos Israel

Jos Israel

Mijn naam is Jos Israel, ik ben 54 jaar, getrouwd met Anita, vader van David, Esther en Sophie en ik woon in Epse. Vanuit mijn sport, korfbal ben ik actief betrokken geraakt als vrijwilliger bij het verenigingsleven en de inzet van vrijwilligers erg gaan waarderen. Ik vind het belangrijk dat hier aandacht voor is en

Meer over Jos Israel