Bomen, kostenpost of duurzaam perspectief?

Door Martine Willems op 2 oktober 2021

Bomen zijn meer dan een kostenpost toch? Zeker met de ambities die we hebben voor een duurzame toekomst en een groene gemeente met ruimte voor recreatie. Verrassend genoeg kregen we van het college een voorstel waarin precies aan de wettelijke eisen wordt voldaan; 66% van de gekapte laanbomen herplanten. Dat betekent dat we straks honderden laanbomen minder hebben om de simpele reden; minder kosten aan onderhoud en herplant. Willen GemeenteBelangen, VVD en GroenLinks bezuinigen op de toekomst?

De PvdA vindt dat onacceptabel, bomen maken de gemeente mooi, groen en zijn belangrijk voor CO2 reductie. Dat mag wat ons betreft wat kosten, wij zien dat als een investering in duurzaamheid waarmee we onszelf en toekomstige generaties een groot plezier doen. En in een gemeente van 216 km2 is er genoeg plek om gekapte bomen te herplanten. Daarom diende de PvdA een motie in zodat alle gekapte laanbomen herplant worden (met een nipte meerderheid aangenomen). De CO2 reductie die we hiermee behouden compenseert alvast een beetje voor het tot stilstand komen van de uitvoering van de Regionale Energie Strategie (RES).

Het lijkt erop dat het college alle duurzaamheidsambities voorlopig loslaat. Zelf zullen ze dat anders verwoorden, maar het komt erop neer dat het college twee jaar wil wachten met het uitvoeren van de RES en dat heeft grote impact. De reden van het afwachten is dat de juridische kaders voor windmolens opnieuw beoordeeld moeten worden door de Raad van state. Hierdoor heeft het college het tijdspad van de RES plannen fors bijgesteld de komende jaren. Begrijpelijk dat er naar de normen van windmolens gekeken moet worden, maar om daarmee ook de andere plannen twee jaar in de ijskast te zetten lijkt ons echt niet nodig. Kijk wat wel kan; zonneparken, zon op het dak, isoleren en vele goede buurtinitiatieven zijn de sleutel om een energieneutrale gemeente te kunnen zijn in 2030. Niet afwachten maar in actie komen! #ZekerZijnVanEenDuurzameToekomst.

Martine Willems

Martine Willems

Ik ben Martine, 46  jaar, getrouwd met Bart en moeder van 3 dochters. Ik ben opgegroeid in Holten en heb op veel verschillende plekken in binnen en buitenland gewoond, maar sinds 2008 woon ik met veel plezier in Lochem!  In het dagelijks leven draag ik bij om de wereld van werk mooier te maken. In

Meer over Martine Willems